ГоловнаОстанні новини30 Жовтня, 2018р.
 Версія для друку

Грибна пора – безпека на «тихому» полюванні

Опубліковано: 30.10.2018, 10:39

Отруєння грибами набуває особливої актуальності в осінню пору року, коли настає традиційно грибна пора. Найперше правило при виборі грибів – якість продукції, а не її кількість. Тому не кладіть до кошика старі, зморщені або дуже молоді гриби з незрозумілими морфологічними ознаками. Обов'язково зазирніть грибу під шапку – від пластинчастих краще відмовитись. При найменших сумнівах щодо безпечності гриба краще не ризикувати. Нині отруїтись можна навіть їстівними грибами, які неправильно приготовлені або ж виросли на забруднених територіях – поблизу трас чи сміттєзвалищ.

Після збирання дарів лісу слід ретельно мити руки. Відомо чимало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти саме через брудні руки.

При приготуванні грибів необхідно дотримуватись певної технології. Перше – важливо не те, як довго вони варяться, а як часто зливали воду, в яку виходить отрута. Її слід зливати мінімум тричі протягом варки. Друге – воду обов'язково підсолюють.

Страви з грибів не можна вживати дітям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

  1. Викличте швидку медичну допомогу.
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

Уживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

gribi.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 У ДСНС України у Закарпатській області

 

 


   
Останні новини
23 Травня16:22 Навіть велика вода не зупинить тячівських рятувальників профілактувати надзвичайні події
23 Травня08:51 Увага! Погіршення погодних умов!
22 Травня11:30 Увага! Підвищення рівнів води у річках
21 Травня13:13 Рятувальники провели День цивільного захисту в одному із навчальних закладів Ужгорода
20 Травня14:38 Увага! Попередження про підвищення рівнів води на водоймах Закарпаття!
20 Травня14:31 Увага! Погіршення погодних умов!
17 Травня15:47 Хто такі рятувальники та як ними стати, розповіли школярам рятувальники Закарпаття
17 Травня14:13 Іршавські рятувальники й лісники провели спільні навчання з ліквідації лісової пожежі
17 Травня12:46 Майбутні рятувальники спілкувались з психологинею ДСНС Закарпаття
16 Травня16:36 Рахівські рятувальники взяли участь у «Ярмарку професій»
16 Травня16:12 Берегтися від вогню та вибухонебезпечних предметів вчили рятувальники дітей Закарпаття
16 Травня15:05 Рятувальники Закарпаття навчались спільно вирішувати поставлені завдання
15 Травня15:39 Незвичайні гості завітали до добровольців-вогнеборців Дерцена
15 Травня14:58 Рятувальники Закарпаття встигають все: і відпрацьовувати населені пункти і проводити пізнавальні акції
14 Травня15:22 376 виїздів та 469 врятованих життів - це робота закарпатських гірських рятувальників впродовж зимового періоду 2018-2019 років (+фото)
Останні новини