ГоловнаОстанні новини10 Жовтня, 2019р.
 Версія для друку

Грибна пора – безпека на «тихому» полюванні

Опубліковано: 10.10.2019, 10:14

Отруєння грибами набуває особливої актуальності в осінню пору року, коли настає традиційно грибна пора. Найперше правило при виборі грибів – якість продукції, а не її кількість. Тому не кладіть до кошика старі, зморщені або дуже молоді гриби з незрозумілими морфологічними ознаками. Обов'язково зазирніть грибу під шапку – від пластинчастих краще відмовитись. При найменших сумнівах щодо безпечності гриба краще не ризикувати. Нині отруїтись можна навіть їстівними грибами, які неправильно приготовлені або ж виросли на забруднених територіях – поблизу трас чи сміттєзвалищ.

Після збирання дарів лісу слід ретельно мити руки. Відомо чимало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти саме через брудні руки.

При приготуванні грибів необхідно дотримуватись певної технології. Перше – важливо не те, як довго вони варяться, а як часто зливали воду, в яку виходить отрута. Її слід зливати мінімум тричі протягом варки. Друге – воду обов'язково підсолюють.

Страви з грибів не можна вживати дітям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

  1. Викличте швидку медичну допомогу.
  2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

Уживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

gribi.jpg


   
Останні новини
27 Травня14:58 Хустські рятувальники провели дезінфікуючу обробку місць загального користування в с. Липча
27 Травня12:03 Увага! Грози
26 Травня16:12 Рятувальники спільно з лісниками рейдують лісовими угіддями краю
26 Травня13:30 Увага, погіршення погодних умов!
25 Травня16:08 Гірські рятувальники тренувалися та вивчали маршрути
25 Травня15:33 Рахівські рятувальники провели тренування у нових апаратах на стисненому повітрі
25 Травня13:10 На в’їзді до села Ворочево на Перечинщині встановили пропускний пункт
22 Травня12:59 Гірські рятувальники Закарпаття відточують свою майстерність і продовжують готуватися до літнього туристичного сезону
22 Травня10:53 Іршавські пожежники врятували собаку, яка застрягла на горищі
21 Травня16:30 Увага! Заморозки
21 Травня15:06 Піротехніки ДСНС Закарпаття застерігають про загрозу, яку несуть у собі вибухонебезпечні предмети
21 Травня13:03 Мукачівські рятувальники провели дезінфікуючу обробку на території місцевого психоневрологічного інтернату
21 Травня12:25 Рятувальники інформують закарпатців про небезпеку спалювання сухої рослинності
21 Травня11:49 Рятувальники сьогодні на роботу одягли вишиванки
20 Травня14:47 Закарпатські рятувальники продовжують здійснювати профілактичні заходи, що спрямовані на запобігання поширенню коронавірусної інфекції
Останні новини