ГоловнаОстанні новини16 Жовтня, 2018р.
 Версія для друку

Грибна пора – безпека на «тихому» полюванні

Опубліковано: 16.10.2018, 08:27

Отруєння грибами набуває особливої актуальності в осінню пору року, коли настає традиційно грибна пора. Найперше правило при виборі грибів – якість продукції, а не її кількість. Тому не кладіть до кошика старі, зморщені або дуже молоді гриби з незрозумілими морфологічними ознаками. Обов'язково зазирніть грибу під шапку – від пластинчастих краще відмовитись. При найменших сумнівах щодо безпечності гриба краще не ризикувати. Нині отруїтись можна навіть їстівними грибами, які неправильно приготовлені або ж виросли на забруднених територіях – поблизу трас чи сміттєзвалищ.

Після збирання дарів лісу слід ретельно мити руки. Відомо чимало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти саме через брудні руки.

При приготуванні грибів необхідно дотримуватись певної технології. Перше – важливо не те, як довго вони варяться, а як часто зливали воду, в яку виходить отрута. Її слід зливати мінімум тричі протягом варки. Друге – воду обов'язково підсолюють.

Страви з грибів не можна вживати дітям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з'являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

1. Викличте швидку медичну допомогу.

2. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3. Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

Уживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

 У ДСНС України у Закарпатській області

gribi.jpg


   
Останні новини
18 Січня15:23 Рятувальники Закарпаття підбили підсумки роботи за 2018 рік
18 Січня07:50 Купайтеся на здоров’я, але, без загрози для життя
17 Січня14:42 Школярів Іршави надзвичайники вчили правилам пожежної та техногенної безпеки
17 Січня14:12 Бути обережними з вогнем закликали рятувальники Закарпаття
16 Січня16:13 Поради водіям, як вибратися зі снігової пастки
16 Січня15:19 Культурі безпечної життєдіяльності селян вчили рятувальники Закарпаття
16 Січня14:18 Виноградівські та іршавські рятувальники інформували громадян про безпеку під час святкування Хрещення Господнього
16 Січня12:16 Закарпатські рятувальники застерігають екстремалів не виходити в гори через високий ступінь лавинонебезпеки
15 Січня16:26 Виноградівський район: старшокласників вчили правилам безпеки та розповідали, де можна здобути фах рятувальника
15 Січня10:21 Увага! Лавинонебезпечно!
14 Січня15:59 Мукачівські рятувальники вчили селян безпечному життю взимку
14 Січня11:31 Рятувальники попереджають про небезпеку, яку приховують гори у зимовий період
14 Січня09:59 Будьте обережні, на Закарпатті ускладнені погодні умови!
12 Січня12:42 Увага! Сильні опади
9 Січня15:03 м. Ужгород: рятувальники провели відпрацювання міжнародного гастрономічного і колядницького фестивалю
Останні новини